28 dec. 2019 vond weer de jaarlijkse Boeren Winter Wandeling plaats. Ruim 400 wandelaars deden hieraan mee. laarzen of hele stevige schoenen waren nodig omdat her land nogal drassig was van de vele regen die daarvoor is gevallen. De tocht kwam langs veel bedrijven en boerderijen waaronder de biogasinstallatie van De Greef Agro Energy, waar we informatie kregen over de productie van biogas. verder een melkvee bedrijf en kippen bedrijf met vrij uitloop kippen. Ook de Ambachts Hoeve was vertegenwoordigd om informatie te geven over de toekomst plannen. Onderweg werden we nog getrakteerd op een oliebol met warmw chocolade melk of glühwein en op het eind een stamppotten buffet.

DSCN9229 1136 x 852

Josien Elbers heeft als jong meisje al iets met kerststallen, inmiddels heeft ze er ongeveer 300 verzameld. Deze hobby wil ze graag delen met anderen en daarom staan ze nu opgesteld op Hoeve Groot Zandbrink op De Deel en in het Theehuis. Elke zaterdag en zondag vanaf 7 december tot en met 5 januari zijn ze te bekijken als het Theehuis open is van 13.00u tot 17.00u. NIET op zaterdag 28 december. Het Theehuis is extra geopent op woensdag 11dec.- vrijdag13 dec.- maandag 16 dec.- dinsdag 17 dec en woensdag 18 dec. van 14.00u tot 16.00u. Toegang is gratis.

Ambachtshoeve.

Altijd al een ambacht willen leren of juist verder onder de knie willen krijgen? Kom dan eens kijken bij de Ambachtshoeve. Hier werken ruim 80 vrijwilligers aan heel diverse ambachten zoals hout bewerken, oude werktuigen onderhouden, maaien, zaaien, dorsen, vlegelen,oogsten, bloemen telen, groente kweken, kaas maken, brood bakken en manden vlechten. iets voor jou? Meld je aan of kom eens kijken! We organiseren workshops, cursussen en activiteiten. Ook jij kunt meedoen. www.ambachtshoeve.nu 

 

ambachtshoeve 292 x 410

Er was weer veel te zien en te beleven op deze prachtige, zonnige dag. Veel bezoekers zijn gekomen om van dit alles te genieten. Vrijwilligers waren druk bezig om met hun paarden boomstammen met de mallejan of bomenwagen te vervoeren. Hout werd gezaagd met een trekzaag, de stationaire motoren liepen gesmeerd, rogge werd gevlegeld en rieten manden gevlochten. Een drukte van belang. Kinderen konden een pannekoek eten door eerst op zoek te gaan naar melk en eieren. Wilden ze patat eten, moest er eerst een aardappel gerooid en gesneden worden. Er is heel wat afgesmuld, ook van de heerlijke verse stroopwafels. Daarnaast kon er genoten worden van een lekker drankje in de zon. Tegelijk met deze Houtdag was er ook een tentoonstelling van Artiplu, die ook druk bezocht is. Veel mooie schilderijen, beeldhouwwerken en ander kunst werd tentoongesteld in de expositieruimte van Hoeve Groot Zandbrink.

DSCN9205

Bekijk hier de foto's. In al die jaren zijn vrijwilligers druk geweest met het organiseren van de oogstdag, elk jaar werd met veel enthousiasme getoond hoe het boerenleven er vroeger uitzag. Zo ook dit jaar. Ondanks de harde windvlagen die af en toe over kwamen werd het koren gemaaid door paarden en hun menners, op schoven gezet en gemalen in de dorsmachine. De was werd met de hand gewassen en kon op het droogrek droog waaien. De kinderen konden lekker ravotten in het hooi of een ritje op een paard maken. Op een kar stond een huiskamer ingericht zoals vroeger en de volksdans groep danste en zongen oude liederen. Als bijzondere attractie kwam de schaapsherder met zijn kudde en honden een demonstratie schapen drijven zien en een handboogschutter die vanaf zijn paard in volle draf perfect kon schieten met pijl en boog. Kortom, het was een prachtige dag met veel enthousiaste bezoekers.

Bekijk hier de foto's! De weergoden waren ons gunstig gezind, het was een aangename middag. Onder toeziend oog van een aantal bezoekers werd het hooi gekeerd met een hooischudder of met een ander werktuig voortgetrokken door paarden. Het graan werd gedorsd en de jacobsladder stond klaar bij het theehuis om balen stro naar boven te vervoeren. Ook de moestuin en de bijen mochten zich verheugen op een aantal bezoekers. In de expositieruimte stonden taarten klaar om beoordeeld te worden op uiterlijk en om te proeven, veel bezoekers hebben dat ook heel enthousiast gedaan. De taarten zagen er mooi uit en smaakten verrukkelijk. De winnaars hebben een waardebon gekregen. Het VVV was aanwezig om informatie te geven en de Historische Kring om boeken en ander informatie materiaal aan te prijzen. ijshoeve Ruitenbeek deed goede zaken met hun ambachtelijk ijs en ook de eigenaar van de geitenboerderij.  Kinderen konden verschillende spelletjes doen of een ritje op de pony maken maar ook een rondrit met paard en wagen maken. Kortom het was weer een gezellige, geslaagde dag.


Maatschappelijke functie

Hoeve Groot Zandbrink is een monumentale boerderij op een unieke lokatie. Midden in het agrarisch landschap en met een rijke historie. De boerderij heeft een bestemming als groen activiteitencentrum. Het accent ligt op recreatie en educatie. Dit speelt in op een groeiende maatschappelijke behoefte.

Contact

Bel ons
+31 (0)6 15 60 29 94
Bezoek ons
Postweg 2, 3831 SE Leusden
Bereikbaar met OV

Website: Bonte Muizen