Het is oktober.

We nemen afscheid van de zomer en begroeten de herfst met zijn prachtige kleuren.

Een mooie gelegenheid om u van harte uit te nodigen kennis te nemen van onze vernieuwde menukaart.

We vragen u wel mondkapjes te dragen net zoals onze vrijwilligers van het theehuis dat ook doen. Uiteraard blijft ook de 1,5 meter afstand regel ook bij ons van kracht.

Volgt u verder de aanwijzingen van onze vrijwilligers op.

Bedankt voor uw medewerking.

fruitmand

Nazomerdag en wandeling Aschat 1940-1945 19 sept 2020

Op een zonovergoten dag hebben veel mensen genoten van deze dag. De dag begon met wandelaars die de wandeling 40-45 gingen lopen . Deze route laat zien wat er tijdens de oorlog allemaal gebeurd is. Onderweg  werd informatie gegeven over wapendroppingen en de Asschatterkeerkade. rond 11.00 begonnen de boeren met hun ploegwedstrijden met paard en ploeg. Een erg mooi gezicht. Kinderen konden hun eigen pannenkoek bakken door eerst alle ingrediënten bij elkaar te zoeken, hun eigen armbamdje weven of een bloemstukje maken. Veel oude ambachten waren te zien.

DSCN9485

DSCN9454

 

Met wandeling Asschat 1940-45 (meer info)

Nadat eerder dit jaar alle evenementen waren afgelast, is nu op zaterdagmiddag 19 september de Nazomerdag gepland op Hoeve Groot Zandbrink in Leusden. Op het terrein rond de boerderij zijn demonstraties van bosbouw en oude ambachten te zien. Van bomen slepen met paarden tot het dorsen van graan met een oude dorsmachine. Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Nieuw dit jaar is wandeling Asschat 1940-45 langs het oorlogsverleden van Leusden.

Vanaf 12:00 uur is het publiek welkom bij de wedstijd “Ploegen met paarden”. Deze staat normaal in april gepland, maar is door corona uitgesteld. Op ambachtelijke wijze wordt een akker geploegd met paarden. Een deskundige jury beoordeelt de resultaten. Voor het publiek levert het ploegen altijd fraaie nostalgische beelden.
Vanaf 13:00 uur starten de andere activiteiten op de Nazomerdag. Naast demonstraties met paardenwerk zijn er oude ambachten, een smederij, bomen slepen, graan dorsen en nog veel meer.

Ploegwedstrijd

Het is mogelijk een bezoek aan de Nazomerdag te combineren met de wandeling Asschat 1940-45. Deze wandeling start vanaf 9:30 uur en voert langs gebieden waar in de oorlog strijd is geleverd. Gidsen van de Historische kring Leusden geven hierover uitleg. In verband met corona kan er maar een beperkt aantal mensen deelnemen aan de wandeling. Ieder kwartier start een groep van 15 mensen. Inschrijven vooraf via deze website is verplicht. Dit kan hier.

Voor kinderen staan er ook veel activiteiten op stapel. Ze kunnen klimmen en klauteren, een houtblok zagen of houten slieten schillen. Met een spannende zoektocht kunnen ze de ingrediënten verzamelen voor een pannenkoek: melk halen bij de koe, eieren bij de kippen en zelf meel malen. En daarna kan alles bij elkaar om de pannenkoek te laten bakken. En zelf opeten natuurlijk!

IMG 6293 hve

Zowel de toegang voor de Nazomerdag als de wandeling en voor het parkeren zijn gratis. Wie alleen de Nazomerdag wil bezoeken, hoeft zich niet aan te melden.

Bezoekers dienen zich uiteraard te houden aan de corona-veiligheidsmaatregelen. Mochten er hierin nieuwe ontwikkelingen zijn, dan kan de organisatie het programma wijzigen of annuleren. Houd hiervoor onze website in de gaten.

28 dec. 2019 vond weer de jaarlijkse Boeren Winter Wandeling plaats. Ruim 400 wandelaars deden hieraan mee. laarzen of hele stevige schoenen waren nodig omdat her land nogal drassig was van de vele regen die daarvoor is gevallen. De tocht kwam langs veel bedrijven en boerderijen waaronder de biogasinstallatie van De Greef Agro Energy, waar we informatie kregen over de productie van biogas. verder een melkvee bedrijf en kippen bedrijf met vrij uitloop kippen. Ook de Ambachts Hoeve was vertegenwoordigd om informatie te geven over de toekomst plannen. Onderweg werden we nog getrakteerd op een oliebol met warmw chocolade melk of glühwein en op het eind een stamppotten buffet.

DSCN9229 1136 x 852

Josien Elbers heeft als jong meisje al iets met kerststallen, inmiddels heeft ze er ongeveer 300 verzameld. Deze hobby wil ze graag delen met anderen en daarom staan ze nu opgesteld op Hoeve Groot Zandbrink op De Deel en in het Theehuis. Elke zaterdag en zondag vanaf 7 december tot en met 5 januari zijn ze te bekijken als het Theehuis open is van 13.00u tot 17.00u. NIET op zaterdag 28 december. Het Theehuis is extra geopent op woensdag 11dec.- vrijdag13 dec.- maandag 16 dec.- dinsdag 17 dec en woensdag 18 dec. van 14.00u tot 16.00u. Toegang is gratis.

Ambachtshoeve.

Altijd al een ambacht willen leren of juist verder onder de knie willen krijgen? Kom dan eens kijken bij de Ambachtshoeve. Hier werken ruim 80 vrijwilligers aan heel diverse ambachten zoals hout bewerken, oude werktuigen onderhouden, maaien, zaaien, dorsen, vlegelen,oogsten, bloemen telen, groente kweken, kaas maken, brood bakken en manden vlechten. iets voor jou? Meld je aan of kom eens kijken! We organiseren workshops, cursussen en activiteiten. Ook jij kunt meedoen. www.ambachtshoeve.nu 

 

ambachtshoeve 292 x 410


Maatschappelijke functie

Hoeve Groot Zandbrink is een monumentale boerderij op een unieke lokatie. Midden in het agrarisch landschap en met een rijke historie. De boerderij heeft een bestemming als groen activiteitencentrum. Het accent ligt op recreatie en educatie. Dit speelt in op een groeiende maatschappelijke behoefte.

Contact

Bel ons
+31 (0)6 15 60 29 94
Bezoek ons
Postweg 2, 3831 SE Leusden
Bereikbaar met OV

Website: Bonte Muizen