Dit jaar wordt maar liefst voor de 25ste keer de Oogstdag op Landgoed Den Treek-Henschoten georganiseerd. Op zaterdag 10 augustus, van 11.00 tot 16.00 uur, zullen ongeveer 80 vrijwilligers, gekleed in de boerenkledij van toen, op bezienswaardige manier het oogst- en hooiproces laten zien zoals het ongeveer 100 jaar geleden gebeurde. De werktuigen zijn in bezit van onze stichting en door de jaren heen vakkundig gerestaureerd door de vrijwilligers. De Stichting behoud Oude Werktuigen is in 1994 begonnen met de Oogstdag en viert dit jaar hun 25-jarig jubileum.

Op de Oogstdag is het hele oogstproces van de rogge te zien: maaien, schoven bonden, hokken zetten en dorsen. Dit gebeurt met de hand of met behulp van historische werktuigen, voortgetrokken door paarden. De rogge wordt met de hand gedorst, ook wel vlegelen genaamd of met behulp van een dorsmachine. Ook het hooien gebeurt traditioneel. Paarden trekken de maaibalk, de schudder en de hark. Tevens is er ook een expositie van oude werktuigen uit de periode 1850-1960 en is er een demonstratie Paarden voor de werktuigen.

Om de tijd van vroeger extra te benadrukken is een dorpssfeer uit vroeger tijden gecreëerd. Er zijn volop oude ambachten te bewonderen zoals spinsters, mandenvlechtsters, strovlechters en stoelenmatters. De tollenmaker en touwslager lopen rond en zetten je aan het werk.. Ook de washoek, waar de was in tobbes gewassen wordt, is aanwezig.

Elke editie van het Oogstfeest wordt gezocht naar een nieuwe activiteit waarmee we de bezoekers willen verrassen. In de afgelopen 25 jaar is er al van alles te bewonderen geweest. Demonstraties met politiehonden, een roofvolgelshow, een modeshow en een schaapskudde.

Voor dit jubileum wordt er verrassend uitgepakt met muziek, dans en show. Zo komt o.a. Siem Budding een demonstratie geven van handboogschieten te paard. De 15-jarige Siem komt uit Leusden en scoort hoog tijdens internationale kampioenschappen. Hij geeft diverse demonstraties en loopt rond voor al uw vragen.

Voor de kinderen is er ook veel aandacht. Zij kunnen kennis maken met het verleden maar kunnen tevens lekker spelen in het hooi, Oudhollandse spelletjes doen, knuffelen met de kleine dieren of lekker knutselen. Tevens kan er een ritje gemaakt worden met paard en wagen.

Locatie
Landgoed Den Treek
Hoek Paradijsweg/Buurtweg
3832 GT Leusden
Van 11.00 tot 16.00 uur
Facebook

Parkeren is gratis, net als de toegang. Een vrijwillige bijdrage in de “melkbus“, om de kosten van deze dag te betalen en onze werktuigen te kunnen restaureren, is uiteraard meer dan welkom.

Magazine Oogstdag 25 jaar

Bekijk het volledige magazine hier

Oogstdag 25 jaar

Locatie

Landgoed Den Treek
Hoek Paradijsweg/Buurtweg
3832 GT Leusden


Maatschappelijke functie

Hoeve Groot Zandbrink is een monumentale boerderij op een unieke lokatie. Midden in het agrarisch landschap en met een rijke historie. De boerderij heeft een bestemming als groen activiteitencentrum. Het accent ligt op recreatie en educatie. Dit speelt in op een groeiende maatschappelijke behoefte.

Contact

Bel ons
+31 (0)6 15 60 29 94
Bezoek ons
Postweg 2, 3831 SE Leusden
Bereikbaar met OV

Website: Bonte Muizen