Over bijen, honing en meer
In heel Nederland houden imkers op zaterdag 13 juli open huis. Ook de imkers van Hoeve Groot zandbrink doen mee. Er zijn interessante dingen te zien en weten over bijen.  
Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

Bijen zijn boeiend
Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan? Sommige imkers hebben een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien zijn. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.
 
Honingwinning
Hoe komt de honing in een potje terecht? De imker laat u graag zien hoe het uit de honingraten wordt geslingerd en vervolgens direct te eten is.  Ze laten ook zien hoe ze kaarsen maken van bijenwas en vertellen waar de was vandaan komt, wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen of hoe je met honing lekkere koek kunt maken.

 • Van Amsterdam naar Milaan

  Gemiddeld vliegt een bij in haar leven een afstand van 800 kilometer. Dat is dus vanaf Schiphol in één rechte lijn naar het vliegveld van Malpensa (Milaan)!
 • Natuurzuivere honing

  Natuurzuivere honing

 • Een kilo honing

  350 tot 400 bijen besteden hun hele bijenleven aan het verzamelen van één kilo honing.
 • Max verstappen

  Onze Max rijdt natuurlijk supersnel, maar wist je dat bijen in slechts twee minuten een 1.000 meter kunnen vliegen? Da's dus dertig kilometer per uur!
 • Mega veel eitjes!

  Een koningin kan in één jaar tot 200.000 eitjes leggen
 • Zonnebloem

  Zonnebloem

 • Bezige bijen

  Bezige bijen

 • Kort maar intens

  Het leven van een bij duurt relatief kort: vier tot zes weken. Maar in die tijd zijn ze iedere dag van vroeg tot laat aan het werk.
 • Lichtgewichten

  Tien bijen wegen samen 1 gram, met andere woorden: 10.000 bijen wegen samen één kilogram!
 • Imker

  Imker

 • Stuifmeel verzamelen

  Stuifmeel verzamelen

 • Honingraat

  Honingraat


Maatschappelijke functie

Hoeve Groot Zandbrink is een monumentale boerderij op een unieke lokatie. Midden in het agrarisch landschap en met een rijke historie. De boerderij heeft een bestemming als groen activiteitencentrum. Het accent ligt op recreatie en educatie. Dit speelt in op een groeiende maatschappelijke behoefte.

Contact

Bel ons
+31 (0)6 15 60 29 94
Bezoek ons
Postweg 2, 3831 SE Leusden
Bereikbaar met OV

Website: Bonte Muizen